fbpx

Kada vas pozove lovac na glave

Danas ne postoje sigurni poslovi. Fama o zaposlenju do kraja života je ostala zakovana u prošlosti sa generacijama koje su se lagodno zapošljavale 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Zato je važno da uvijek osluškujete šta se dešava na tržištu, čak i ako ste trenutno zaposleni. Agencije koje se bave posredovanje pri zapošljavanju će vas možda iznenada nazvati i ponuditi vam da razmislite o mogućem poslovnom izazovu.

Naša iskustva u Agenciji Spektar pokazuju da mnogi zaposleni takve pozive doživljavaju sa strahom da bi mogli izgubiti i trenutni posao. U ovakvim slučajevima je povjerljivost zagarantovana pa nema potrebe da brinete. Važno je da stalno osluškujete trendove na tržištu jer ni vaš posao možda nije siguran. Evo tri sugestije o tome šta možete uraditi u situaciji kada vas nazove “lovac na glave” (head hunter) koji vam nudi priliku za drugi posao.

Saslušajte pažljivo

Bez obzira na to koliko se osjećate sigurno i komforno na svom radnom mjestu, odvojite malo vremena i saslušajte vašeg sagovornika. Slušanje je od presudne važnosti za pravo razumijevanje poruke koju “lovac na glave” želi da vam prenese, jer se često dešava da ne može sve detalje reći na prvom sastanku zbog zahtjeva svog klijenta. Tražite od osobe koja vas je pozvala da vam malo detaljnije – ukoliko je moguće putem telefona – pojasni o čemu se zapravo radi kako bi dobili što precizniju sliku o firmi, uslovima radnog mjesta, dinamici prelaska na novo radno mjesto, vrste selekcije i sl. Ukoliko vas zainteresuje ponuda, pokušajte dogovoriti sastanak na kojem ćete dobiti što više informacija.

Pažljivo distribuišite informacije

Kada vas nazove “lovac na glave” vi imate mnogo lagodniju poziciju jer kontrolišete situaciju. To znači da poziv možete odbiti, razgovarati koliko vi želite, odgovoriti ili ne odgovoriti na postavljena pitanja, ili ako niste zainteresovani, preporučiti osobu koja bi odgovaala otvorenom radnom mjestu. “Lovci na glave” takve preporuke obično smatraju uslugom koju će vam pokušati uzvratiti. Ako vam je jasno da ste vi potencijalni kandidat budite iskreni u vezi sa uslovima koji su vam prihvatljivi, uključujući spremnost da se radi na drugoj lokaciji, različite sate, visina plate i beneficija itd. Budite pažljivi sa prenošenjem informacija o vašoj trenutnoj kompaniji, naročito kad su u pitanju neke osjetljive informacije.

Identifikacija klijenta

Nemojte da vas iznenadi ukoliko “lovac na glave” odbije da vam saopšti ime firme za koju vas pokušava regrutovati. Većina klijenata za koje rade “lovci na glave” prosto im neće dozvoliti da potencijalnim kandidatima daju takve informacije, dok se ne uđe u drugu fazu selekcije, tj. dok se ne dođe do manjeg broja odgovarajućih kandidata. Međutim, vi na osnovu opšteg opisa firme za koju vas traže možete putem Interneta saznati makar otprilike o kome se radi. Što više znate, bolja će biti vaša pregovaračka pozicija, naročito ako pregovarate o odgovornoj poziciji.