fbpx

Koja pitanja poslodavci najčešće postavljaju na razgovoru za posao (intervju)?

Uvodna pitanja (pitanja raskravljivanja)

Recite nam nešto o sebi. (Budite otvoreni ali se pokušajte predstaviti u najboljem svjetlu)
Kojim biste se pridjevima opisali? (Budite iskreni i recite koje vas osobine najbolje opisuju, s naglaskom na dobre strane vaše ličnosti)
U kojoj oblasti ste najbolji? (Razmislite da li su u pitanju tehničke ili društvene oblasti, pojasnite zašto ste najbolji baš u određenoj oblasti)
Koje su vaše slabosti? (Ne ustručavajte se da ih pokažete jer su poslodavci svjesni da ih svi imamo)
Imate li neki hobi? (Poželjno, ali nije nužno. Ne pretjerujte.)
Kakve knjige najviše volite?
Kakve filmove i muziku volite?

Pitanja vezana za vaš odnos prema radu

Kako vidite sebe za pet godina? (Npr. Vidim sebe kao diplomiranog ekonomistu sa tri godine radnog iskustva, spremnog da se dodatno usavršava, napreduje i gradi karijeru u oblasti računovodstva).
Koji je po vašem mišljenju idealan posao? (Opišite svoj idealan posao u kratkim crtama i ponudite objašnjenje zašto je to vaš idealan posao.)
Da li ste se ikada suočili s većim problemom koji ste morali riješiti? Kako ste ga riješili? (Ako jeste, dajte jasan i lako shvatljiv opis vaših aktivnosti, nevolja koje ste morali rješavati i iskustva koje ste nakon toga stekli.)

Pitanja vezana za posao

Zašto želite da raditi za našu kompaniju? (Poželjno je da pokažete entuzijazam i uvjerite poslodavca da želite raditi baš u toj firmi.)
Zašto mislite da ste kvalifikovani za ovaj posao? (Zato što posjeduje 1,2,3 osobine za koje smatram da bi bile odličan spoj sa vašim potrebama.)
Šta vas izdvaja od drugih kandidata?  (To što sam 1, 2, 3…)
Koja visina plate bi vas zadovoljila? (Osjetljivo pitanje koje možete prebaciti nazad poslodavcu kontrapitanjem: “Pošto mi nudite posao, recite mi koliku ste platu i druge pogodnosti predvidjeli za ovo radno mjesto? Pod ovim se podrazumijevaju uslovi rada: radno vrijeme, plaćeni odmor, rad vikendom itd.)
Imate li neko pitanje za nas? (Ne propustite priliku da pitate poslodavca šta želite)