fbpx

Savjeti za telefonski intervju

Firme koje imaju veliki broj kandidata za otvorena radna mjesta koriste razne tehnike da izaberu najbolje kandidate s kojima će razgovarati uključujući prijave putem elektronske ili standardne pošte (da identifikuju kandidate koji ne odgovaraju zahtjevima radnog mjesta i tako ih eliminišu), razne testove i telefonske razgovore.

Telefonski razgovori se obavljaju najčešće putem fiksnih i rjeđe putem mobilnih telefona, a zahvaljujući tehnološkom napretku sve češće putem besplatnog Skype sistema ili Vibera. Evo nekoliko savjeta za telefonske razgovore.

Prvo, nemojte telefonski razgovor shvatiti previše opušteno. Poslodavac Vas na taj način testira i zato je poželjno da se što bolje pripremite jer Vam to može omogućiti ili uskratiti prolazak u drugi krug razgovora.

Drugo, u većini slučajeva poslodavac će sa Vama pokušati dogovoriti odgovarajući termin. Ako poslodavac insistira da razgovarate odmah, pokušajte odgoditi razgovor makar za pola sata koliko Vam je dovoljno da se pripremite. Prođite kroz svoju biografiju, zabilješke o poslodavcu (zar ih još niste napravili?) i pitanja koja želite Vi postaviti poslodavcu. Takođe, pripremite olovku i papir da zapišete bitne detalje iz razgovora uključujući ime i prezime osobe s kojom razgovarate, dijelove ponude itd.

Treće, kada razgovarate telefonski podesite svoje tijelo u najbolji položaj. To znači da treba da se ispravite jer će tako više vazduha ulaziti u Vaša pluća, a samim tim će mozak lakše funkcionisati. Ako mislite da je ovo smiješan savjet u potpunoj ste zabludi, jer iako Vas niko ne vidi (osim preko skype veze sa kamericom ili Vibera ili WhatsAppa-a …), ljudi mogu osjetiti šta se dešava s druge strane žice. Pokušajte da se smijete, da prenesete vedrinu i energičnost na osobu s kojom razgovarate.

Četvrto, koristite na najbolji način iskoristite tehnologiju koja Vam je na raspolaganju. Npr, ako nemate kvalitetnu internet vezu pokušajte da razgovor izvedete putem fiksnog telefona. Ako razgovarate putem interneta postarajte se da razgovarate iz tihe, zatvorene prostorije kako buka ne bi ometala razgovor. Nikad ne razgovarajte mobilnim telefonom u pokretu!

Ne dozvolite da Vam navedene sitnice upropaste šansu za posao.