fbpx

Šta poslodavci mogu naučiti od izbjegličke krize i VW-a?

Jedno od poslednjih istraživanja sprovedenih u Agenciji Spektar pokazalo je da se u stvarnosti malo razmišlja o organizovanju organizacije, pogotovo od strane najvažnijih ljudi unutar nje. Pored toga, utvrđen je i ozbiljan nedostatak kompetencija, sposobnosti upravljanja i kreiranja organizacionih rješenja od strane najodgovornijih za organizaciju.

Izbjeglička kriza nam potvrđuje da unutar Evropske Unije ne postoji neko ko ima dodijeljenu odgovornost za problem izbjeglica kojih je svakim danom sve više unutar njenih granica. Sva dosadašnja saopštenja i potezi jasno ukazuju na problem lošeg organizacionog uređenja i vođenja Evropske Unije i njenih procesa. Ta velika evropska birokratija će opstajati sve dokle im se bude moglo. Znači trajaće još dugo, ali u stanju laganog izumiranja.

U trenutku kupovine, kupac odlučuje o sudbini prodavca, kompanije koja prodaje i proizvođača proizvoda. Možda i države u kojoj se proizvod proizvodi. U moderna vremena, kupci se poistovjećuju sa brendom, (garancija kvaliteta, povjerenja i smanjnog rizika), koji emocionalni proces vodi do kupovine.

VW simbol Njemačke privrede i svjetske automobilske industrije, doživio je najveći pad u svojoj istoriji. Od ovog pada se neće oporaviti, to je više nego izvjesno. Zašto? Glavni razlog kupovine VW-ovih proizvoda bilo je bez sumnje bezrezervno povjerenje njenih kupaca. Ako izgubite glavni argument, najvažniju emociju koja vas veže sa krajnjim korisnicima, put u propast vam je zagarantovana.

Kakve veze imaju ova dva dešavanja sa poslodavcima? Prvo, u modernom biznisu, ne smijete dozvoliti da procesi unutar organizacije nemaju imenovane odgovorne. Drugo, laganje se ne isplati nikada, pogotovo u današnjim vremenima. Samo pošten odnos sa krajnjim korisnicima je jedini mogući odnos.

 

Izvor: www.Capital.ba,

Autor: Miroslav Vukajlović, direktor Agencije Spektar