fbpx

Uvijek je pravo vrijeme za dobru reputaciju

Prije nekog vremena pozvala me je drugarica i napomenula mi da razmišlja o tome da angažuje PR stručnjaka ili agenciju koja se bavi odnosima s javnošću.

Ona je suvlasnica male turističke agencije i restorana u centru grada. Nikada do sada nije sarađivala sa PR profesionalcima i željela je da sazna nešto više o uslovima saradnje, obavezama jednih i drugih kao i o očekivanjima.

Predložila mi je da spojimo lijepo i korisno i porazgovaramo uz ručak u njenom restoranu. Prijatna atmosfera, ukusna hrana i odličan klijent servis podsjetili su me na priču „Legende o klijent servisu” o kojoj će biti riječi u jednom od narednih tekstova.

Umjesto klasične priče o prednostima PR –a svoje izlaganje sam usmjerila na „zajedničko polje interesovanja“ što u našem slučaju predstavlja rad sa klijentima.

 

Usluge, cijene, oblici i način saradnje

Gost u restoranu može naručiti kompletan obrok sa predjelom i desertom ili samo salatu. Ponekad stalni gosti tačno znaju šta žele, drugi proučavaju meni ili traže preporuku od kelnera. Na osnovu potreba i želja gosti biraju hranu i nije im žao da plate odgovarajuću cijenu. I konsultatnski posao funkcioniše po sličnom principu – konsultant predlaže klijentu ono što smatra da je najbolje za njega u određenom trenutku, a na kraju dana klijent je taj koji ipak odlučuje o tome koju uslugu želi i kada.

Na meniju PR konsultanata nalaze se mnoge usluge: odnosi sa medijima, izrada strategije pozicioniranja, planiranje PR aktivnosti, planiranje i realizacija specijalnih događaja, krizni menadžment, upravljanje društvnim mrežama itd. I konsultanti kao i vlasnici dobrih restorana, neprekidno prate trendove i unose svježe ideje jer klijenti žele nove i zanimljive sadržaje.

 

Lične karakteristike i kompetencije

U konsaltingu se rejtinzi stvaraju na osnovu kvaliteta rada, rezultata, iskustva, vrijednosti koju klijent dobija za uloženi novac. Naravno očekuje se da konsultanti u procesu saradnje iskažu visok nivo pažnje, razumjevanja, tolerancije, kao i kreativnost, otvorenost i fleksibilnost. Upravo zbog toga profesionalci ulažu dosta energije, vremena i napora kako bi doprinijeli ličnom i profesionalnom razvoju klijenta, a samim tim i njegovog biznisa.

Često konsultante poredim sa kelnerima u restoranu – obično budu primjećeni samo kada loše obavljaju svoj posao.

 

Umjetnost odlučivanja

Nije lako postići dobru vrijednost za uloženi novac. Dobar konsultant je dragulj za organizaciju – to je partner koji brine o klijentovim poslovnim ciljevima i uspjehu skoro kao i sam klijent.

Kako onda izabrati? Pa u izboru idealnog poslovnog partnera se oslanjamo na razum i ekonomsku računicu ali i na intuiciju. Upravo zbog toga, donošenje odluka predstavlja umjetnost, a ne samo logičan proces i matematičku jednačinu.

 

Autor: Dragana Aleksić Matić