fbpx

Zašto su SEO optimizacija i pozicioniranje na Guglu značajni?

Živimo u vremenu računara i mobilnih telefona, što je doprinijelo da više od 50 % stanovništva u regionu i 90% u svijetu svoje istraživanje o proizvodu ili usluzi započinje pretragom na internetu. Iako danas postoje brojni pretraživači, većina posjetilaca koristi Google kao osnovu za informacije o Vama ili Vašem poslovanju.

Upravo zbog toga firme, pojedinci i organizacije imaju za cilj da se što bolje pozicioniraju, tj. da ostvare što bolji rejting na Guglu. Nekada je bilo dovoljno jednostavnim ubacivanjem ključnih riječi (keywords) zadovoljiti i pretraživače i ljude da vas lako i brzo pronađu na internetu. Danas je konkurencija puno veća, a Gugl, s druge strane, nastoji da svojim korisnicima obezbijedi najkvalitetnije informacije za oblasti koje pretražuju. Dakle ako niste visoko rangirani, opasno rizikujete da se potencijalni kupci vaših usluga ili proizvoda obrate konkurenciji.

U svim državama okruženja   you tube je treći najposjećeniji sajt (posle Gugla i Fejsbuka), a i taj veb sajt je u vlasništvu Gugla.

Društvena mreža  google +sve više radi na integraciji svih svojih online servisa pa se tako postižu najbolji rezultati pretraživanja.

twitter je po mišljenju nekih stručnjaka odmah iza G+ jer i tvitovanje ima pozitivan efekat napozicioniranje stranica sajta.

Potreba za SEO optimizacijom je nastala pozicioniranjem Google pretraživača i predstavlja skup tehnika koje usmjeravaju sajt na što bolje mjesto u pretrazi. Pri tom, SEO tehnike moraju biti u skladu sa smjernicama koje su detaljno propisane od strane ovog najvećeg svjetskog pretraživača. Da biste ostvarili dobre Gugl rezultate, fokusirajte se da na sajtu što bolje predstavite posao plasiranjem korisnih sadržaja. Svaka vrste prevare na Googlu se brzo prepozna i sankcioniše.

Sama kampanja SEO optimizacije se najčešće sastoji od on – site SEO optimizacije koja se radi na veb stranici koja se optimizuje i uključuje kodiranje, tagove, tehničke elemente na stranicama i fajlovima koji utiču na faktore rangiranja. Stručnjaci navode na rangiranje utiču i raspored i izbor elemenata na veb stranici, broj fotografija, tekstova, video materijala, kao i njihov međusobni i frekvencija dodavanja sadržaja.

Off-site SEO se odnosi na sve što je vezano za Vaš sajt a nije na Vašem serveru. Linkovi sa drugih sajtova, pominjanje brenda ili adrese sajta, aktivnosti na društvenim mrežama, veze sa drugim sajtovima itd.

Pored toga, značajne su i različite tehnike jednostavnog i povoljnog objavljivanja i distribucije kvalitetnih sadržaja putem kreiranja sopstvenih online medija.

Kao jedan od poznatijih, izdvojila bih portal Koka Kole koji sadrže različite informacije zabavnog karaktera http://www.coca-colacompany.com/. Blog je takođe odličan način da se na sajtu redovno objavljuju nove informacije o dešavanjima, statusi, fotografije, akcije i slično. Blog bi trebalo da je edukativnog karaktera i da zadovolji potrebe ljudi koji su u potrazi za pravim informacijama. Dobri i loši komentari, preporuke i dijeljenja jako dobro utiču na sveukupnu optimizaciju sajta i njegov položaj na pretraživačima. Kakvu god strategiju i taktiku izaberete imajte u vidu da je za pozicioniranje na Guglu potrebno vrijeme. Prosječna kampanja traje između 4 i 6 mjeseci, a u zahtjevnijim slučajevima od 8 do 12 mjeseci pa i duže.

Savjeti stručnjaka :

  • Pretraživači često mijenjaju način rada, tj. prilagođavaju svoje algoritme na drugi način. Ako pravovremeno ne reagujete, čak i male razlike u algoritmima mogu spustiti Vaš trenutni rejting za stotine mjesta. Npr. veliki broj ključnih riječi u tekstu, u tagovima, Gugl prepoznaje kao “pre-optimizaciju” (over-optimization), što dovodi do gubljenja rejtinga za većinu ključnih riječi.
  • Ako koristite fotografije, potrebno je da ih optimizujete u cilju što boljeg pozicioniranja u rezultatima pretrage – npr. bitna stavka koja može uticati na rezultat pretrage je tekst koji se nalazi na stranici na kojoj je slika. Ukoliko naslov stranice sadrži ključne riječi kao i Vaša slika, to može doprinijeti boljem pozicioniranju na pretragama (pored veličine, atributa itd).
  • Da bi jedan tekst pisan za Web bio dobro pozicioniran u pretrazi na Google trebalo bi, da ima odgovarajuću dužinu, što zavisi i od tipa teksta i sadržaja, ali neka opšta preporuka jeste da bi tekst trebalo da ima oko 700 riječi ili otprilike 2 stranice.
  • „Title tag“ značajan elemenat za pretraživače jer na osnovu njega pretraživač rangira i prezentuje tekst onome ko traži. „Title tag“ bi trebalo da bude isti kao i URL.  Preporučuje se da i “H1” bude isti kao i “title” što u suštini znači da su TITLE=URL=H1 I to za ovaj nivo SEO-a predstavlja prilično uspješnu formulu.

 

Autor: Dragana Aleksić Matić