fbpx

Dodjela uvjerenja prvim lokalnim turističkim vodičima u Banjoj Luci, 2012. godina

Agencija Spektar je u periodu maj-juni 2012. godine realizovala prvu obuku za lokalne turističke vodiče u Banjoj Luci i kandidatima koji su na ispitu zadovoljili uslove dodijeljena su uvjerenja u srijedu 04. jula 2012. godine u prostorijama Gradske uprave. Na osnovu ovih uvjerenja će Gradska uprava Banja Luka kandidatima dodijeliti licence za obavljanje posla lokalnih turističkih vodiča na nivou grada Banja Luka.

Intenzivna obuka je trajala 120 časova i po prvi put je organizovana po metodologiji Svjetskog udruženja turističkih vodiča (WFTGA). Obuka za lokalne turističke vodiče se nametnula kao potreba u mnogim opštinama Republike Srpske, kao i cijele Bosne i Hercegovine, koje imaju turistički potencijal i porast broja posjetilaca, ali nemaju osposobljeno osoblje da prihvati i na profesionalan način uvede turiste u kulturu naše zemlje. Obuka je u Banjoj Luci organizovana u skladu sa potrebama koje je identifikovala Turistička organizacija Banja Luka (TOBL) koja je od početka aktivno bila uključena u realizaciju cijelog projekta.

Upravo završeni projekat obuke lokalnih turističkih vodiča se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu je izrađen plan i program za izvođenje obuke sastavljen iz tri modula koji je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske ujedno uvrstilo u Pravilnik o programu i načinu polaganja stručnog ispita za turističkog vodiča. Angažovani konsultanti su u sklopu prvog dijela projekta takođe izradili priručnik za lokalne turističke vodiče. Prva faza projekta realizovana je uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu  saradnju (GIZ) kroz projekat “Podrška obrazovanju odraslih u BiH”

U drugom dijelu projekta je organizovana obuka. Na konkursu se prijavilo 45 kandidata, a odabrane su isključivo osobe koje su pokazale dobre komunikacijske vještine i aktivno poznavanje minimalno jednog stranog jezika. Od 12 kandidata koji su primljeni u program obuke izabrali smo poznavaoce italijanskog, spanskog, njemačkog i francuskog jezika, pri čemu svi kandidati takođe govore engleski jezik. Obuku su finansijski podržali USAID-Sida FIRMA projekat i Gradska uprava Banja Luka, uz Agenciju Spektar.