fbpx

Dani zapošljavanja Trebinje, 13. i 14.05.2010. godine

Agencija za zapošljavanje Spektar iz Banja Luke u saradnji sa ZZZRS organizovali su 13. i 14. maja 2010. godine u hotelu Leotar, u Trebinju, događaj pod nazivom „Dani zapošljavanja u Trebinju“ – u okviru kojeg su održane dvije obuke za nezaposlene mlade ljude i  Okrugli sto na temu „Ljudskih resursi i mogućnosti zapošljavanja na području Hercegovine“.

„Dani zapošljavanja uTrebinju“ okupili su predstavnike privatnih preduzeća, ZZZRS, Administrativne službe Grada Trebinja, i ostalih zainteresovanih za ovaj događaj.

U skladu za postavljenim ciljevima „Dana zapošljavanja uTrebinju“, identifikovane su mogućnosti zapošljavanja u regiji Trebinja, promocija trenutno otvorenih radnih mjesta ili onih koji se očekuju u narednom periodu, promocija i ohrabrivanje novih investicija iz zemlje i inostanstva, te mogućnosti bolje saradnje između javnog i privatnog sektora.
U uvodnom izlaganju direktor ZZZRS Boško Tomić osvrnuo se na zaustavljanje rasta broj nezaposlenih iz februara, koji se osjetio u martu i aprilu. Važnu ulogu i odgovornost u zapošljavanju, prema njegovim riječima, moraju da imaju lokalne zajednice. Naglasio je da ZZZRS sprovodi projekat zapošljavanja 500 pripravnika a do sada su preduzetnici prijavili potrebu za više od 1600.
Projekat zapošljavanja mladih u BiH, YEP, u okviru kojeg su i organozovani „Dani zapošljavanja u Trebinju“ za cilj ima u tri goodine zaposliti 1200 mladih ljudi u BiH. Prema riječima Ranka Markuša, direktora GOPA-e, na polovini trogodišnjeg projekta do sada je zaposleno preko 500 radnika, a od 70 obučenih mladih ljudi, njih 40 je dobilo zaposlenje. Dodatno zapošljavanje namjerava se postići kroz otvaranje Klubova za traženje posla u Banjoj Luci i Tuzli, prvih ovakve vrste u BiH, koji za cilj imaju direktan rad sa nezaposlenim ljudima kroz informisanje i savjetovanje.
Menadžer ljudskih resursa Delta Maxi, Dragana Simović, pohvalila je način rada u obukama Agencije Spektar i ZZZRS sa nezaposlenim ljudima, smatrajući da obučavanjem i praktičnim savjetima može da se poveća zapošljivost mladih, te da oni treba da počnu da vjeruju u pravdu, u svoje znanje i to prezentuju poslodavcu. Delta Maxi planira zapošljavanje novih 20 radnika u Trebinju i 50 novih radnih mjesta u Gacku, a svaka nezaposlena osoba može da svoju radnu biografiju ostavi u svakom od Maxi i Tempo marketa, najavila je Simović.
Kompanija Swisslion najavila je zapošljavanje još 50 radnika do kraja godine, uključujući 14 pripravnika koji će biti potrebni za otvaranje dvije nove proizvodne linije.
Podsticaje države pohvalila je Milica Anđelić, predstavnica vinarije „Anđelić“ iz Trebinja, osvrnuvši se na dobru podršku države i pozitivni razvoj vinarije svake godine. Iako većinu zaposlenih čine sezonski radnici, vinarije uglavnom imaju problem sa nedostatkom stručne radne snage iz razloga što u Trebinju ne postoji škola koja bi mogla da obezbijedi stručne kadrove, te su prinuđeni da ih dovode iz Banje Luka i Beograda.
Načelnik opštine Trebinje, Dobroslav Ćuk, istaknuo je dobru saradnju sa kancelarijom ZZZRS u Trebinju i zajedničke napore koji se ulažu u da se što bolje artikulišu i rješavaju problemi nezaposlenih. Najavljena su nova radna mjesta za 50 do 70 radnika u Fabrici sintetičkih ulja, te 30 novih radnih mjesta pri nove autobuske stanice u Trebinju. Načelnik Ćuk je rekao da opština Trebinje ima na raspolaganju izuzetno povoljna kreditna sredstva za novo zapošljavanje u visini od 2.000.000 KM.
Miroslav Vukajlović, direktor Agencije Spektar suorganizatora „Dana zapošljavanja uTrebinju“ istakao je zadovoljstvo što se na okruglom stolu vodila konstruktivna rasprava o najvažnijoj temi danas – zapošljavanju. Preduzetnici su naglasili niz problema koja ih sprečavaju da otvaraju nova radna mjesta ali i sačuvaju postojeća, kao što su nedostatak stručnog znanja, loša struktura kadrova na tržištu, teško naplativa potraživanja, nepovoljna kursna lista za izvoznike… . Istovremeno su naglašeni trenutni i budući projekti i aktivnosti koji podstiču novo zapošljavanje od strane nosioca tih aktivnosti ZZZRS, lokalne zajednice, YEP projketa. Mogućnost stvaranja novih radnih mjesta na području Hercegovine mogu se očekivati razvojem i investicijama u vinogradarstvo i voćarstvo, ulaganjem u postojeće uspješne proizvodne projekte kao i realizacijom predviđenih velikih infrastrukturnih projekata izgradnje aerodroma i turističkog naselja.
Održane obuke za nezaposlene ljude su nastavak zajedničkih aktivnosti Spektra i ZZZRS sa ciljem direktne komunikacije sa nezaposlenim osobama, predstavljanja aktivnosti zapošljavanja namijenjenih mladima, kao i tehnike aktivnog traženja posla u kojima se predstavljaju trendovi na tržištu rada.
Projekat zapošljavanja mladih YEP je trogodišnji (2008-2011.) projekat finansiran od Švajcarske agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijske agencije za tehničku saradnju (ADC). Implementira ga njemačka kompanija GOPA, sa četiri partnerske organizacije iz BiH: Development Studio, Agencija Spektar Banja Luka, ProMENTE Sarajevo i Taldi Tuzla. Projekat kroz svoje četiri komponente ima za cilj dovesti do pozitivnih promjena na bh. tržištu rada i zapošljavanja preko 1200 mladih ljudi, starosne grupe od 18 do 30 godina.