fbpx

Projekat “Samozapošljavanje” 2010.godina

Učešće u projektu “Samozapošljavanje” mnogo mi je pomoglo kako bi naučio mnogo toga o pokretanju vlastitog biznisa između ostalog o dizajnu proizvoda, marketingu, načinu proizvodnje i testiranju tržišta. Uz pomoć Gradske razvojne agencije  i Agencije Spektar napravili smo prvi u nizu koraka ka privatnom preduzetništvu.
Izjavio je ovo juče prilikom uručenja 40 diploma polaznicima obuke u okviru Projekta “Samozapošljavanje” koji su organizovali Gradska razvojna agencija i Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”, jedan od polaznika ovog kursa Marinko Dobraš.

– Supruga i ja smo prošle godine došli na ideju da se počnemo baviti izradom suvenira grada kao i izradom etno-dijelova narodnih nošnji. Zahvaljujući ovom projektu završio sam dodatnu obuku koja će nam omogućiti da pomoću stečenih znanja proširimo posao – dodao je Dobraš.
Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović koji je dodijelio diplome polaznicima istakao je da je osnovni cilj ovog projekta pomoć licima koja se odluče da pokrenu vlastiti biznis, da steknu osnovna znanja iz tog polja.

– Poslije završetka obuke pedesetak polaznika koji su različite dobne strukture pokazali su da su spremni da zakorače u svijet biznisa. Siguran sam da će veliki broj njih za nekoliko dana preduzeti konkretne mjere kako bi što prije pokazali šta su naučili kroz ovaj Program obuke i kako da sprovedu svoje dragocjene ideje u djelo – istakao je Davidović.
Direktor Gradske razvojne agencije Nenad Račić je rekao da se u sklopu planskih godišnjih aktivnosti ove agencije izdvajaju određena sredstva i za ciljne kategorije poput ove te da se ovaj projekat obuke koji je trajao nepuna tri mjeseca pokazao izuzetno uspješnim.
– Mnogi od njih su već korisnici naših podsticajnih kredita. Ove godine smo napravili korak dalje gdje smo zajedno sa predstavnicima agencije “Spektar” iz naše bogate baze podataka saznali sve o našim kandidatima i njihovim idejama sa kojima žele da pokrenu sopstveni posao – istakao je Račić.
Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva je bio da kroz ovaj program obuke polaznici nauče osnovne segmente funkcionisanja jednog preduzeća.
– Ovo je idealna prilika za one koji su nezaposleni a imaju ideju da pokrenu vlastiti biznis i zaposle još nekoliko ljudi. Takođe, na ovaj način i Grad Banjaluka puno čini na lokalnom razvoju tako što će biti na usluzi onima koji pune budžet – rekao je Račić.
Direktor agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović je rekao da su ovoj grupi polaznika trebali ukazati na osnovne smjernice toga kako započeti ali i unaprijediti postojeće poslovanje.
– U okviru ovog projekta imali smo dvije ciljne grupe. Jedna grupa polaznika bila je ona koja se opredijelila za kućnu radinost i to su uglavnom bili ljudi koji su samostalni proizvođači nekih kućnih proizvoda. Druga grupa nije imala nikakva znanja ali je željela da uđe u svijet preduzetništva. Kroz ove radionice, polaznici su saznali i naučili dosta metoda kako da razviju i unaprijede svoj biznis – rekao je Vukajlović.

Sredstva

Projekat “Samozapošljavanje” kroz koji je prošlo 50 korisnika koštao je Gradsku razvojnu agenciju 9.500 maraka.
– To su planska sredstva odobrena na Skupštini grada koja su evidentirana kroz naš plan i program rada. Kada smo čuli mnogobrojne pozitivne reakcije ovih ljudi, sigurni smo da će nam se sav uloženi trud i novac višestruko isplatiti – rekao je Nenad Račić.

YEP projekat

Svim polaznicima obuka u projektu Samozapošljavanje predstavljena je inicijativa Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP) u okviru kojeg je svim preduzetnicima obezbijeđena podrška u zapošljavanju mladih osoba. Projekat zapošljavanja mladih YEP je podržan od Švajcarske agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijske agencije za tehničku saradnju (ADC).

(Glas Srpske, AS) Glas Srpske