fbpx

Sajam zapošljavanja, Pale, 14.11.2009.godine

Na Palama je u subotu, 14.11. održan Sajam zapošljavanja, na kojem je 15 poslodavaca iskazalo potrebu za 191 radnikom, a svoje interesovanje za poslom pokazalo oko 300 lica.
Na sajmu, koji je organizovao Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u saradnji sa Agencijom Spektar iz Banje Luke, Opštinom Pale i Omladinskim savjetom grada Istocno Sarajevo, najviše interesovanja da zaposle nove radnike, i to uglavnom za poslove tokom zimske sezone, pokazali su jahorinski hoteli.
Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomic rekao je Srni da se nada da ce se vecina onih koji su se danas prijavili za posao, i zaposliti, makar i privremeno, s obzirom da zimska sezona na Jahorini pocinje 20. decembra.
On je istakao da je i današnji sajam organizovan s ciljem da na jednom mjestu bude stvorena mogucnost da zaposleni i poslodavci mogu da obave razgovore i sebi odaberu najkvalitetnije.
“Organizovanje sajmova jedna je od boljih aktivnosti, jer se konkretno i prakticno rješavaju zahtjevi i poslodavaca i onih koji traže posao, konkretno za odredeni posao i odredeno mjesto”, rekao je Tomic.
On je rekao da Zavod ne stvara nova radna mjesta, nego posreduje, priprema kadrove i tržištu nudi najkvalitetnije, te dodao da su danas i poslodavci anketirani o tome koji su njihovi problemi.
“Obavezali smo naše filijale u opštinama da obidu sve poslodavce i snime potrebe za narednu godinu, kako bi ucinili sve da nezaposleni ne dodu na evidenciju Zavoda. Zavod ce uciniti sve da snimi kompletno stanje tržišta rada”, rekao je Tomic i dodao da ce o svemu biti obavještavani nadležna ministarstva i Vlada Republike Srpske.
On je naglasio da Zavod, svojim novim metodama, nacinom i pristupom želi da promijeni svoju ulogu i da u pravom smislu bude zavod za zapošljavanje, neko ko ce “snimati” kompletno stanje na tržištu rada i biti glavni nosilac svih aktivnosti.
Tomić je otvarajuci sajam pozvao lokalnu zajednicu da se aktivno ukljuci u ovaj proces, ocijenivši da, nažalost, u dovoljnoj mjeri nema angažmana iz lokalnih zajednica kada je rijec o zapošljavanju.
Tomić je rekao da su o ovom pitanju razmjenjena iskustva i na okruglom stolu koji je održan u okviru sajma, te da je zakljuceno da se krene u dogovor sa lokalnom zajednicom kako i na koji nacin stvoriti uslove u podsticanju zapošljavanja. Prema njegovim rijecima, to je moguce uciniti na razne nacine, a neki od njih su i da lokalne zajednice dodjeljuju besplatna zemljišta za privrednike, subvencionisanje kamatnih stopa i drugo.
Direktor prve privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” iz Banjaluke Miroslav Vukajlović smatra da je današnji sajam uspio, jer je došlo mnogo ljudi koji su se interesovali za posao. On je istakao da je ova agencija svim ucesnicima na današnjem sajmu ponudila besplatno ucešce na radionicama na kojima ce biti predstavljena iskustva u procesima zapošljavanja, a koje ce se organizovati u sklopu Projekta zapošljavanja mladih, koje podržavaju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Austrijska agencija za tehnicku saradnju, koje su podržale i održavanje sajma.
Na prošlogodišnjem sajmu u Palama, od oko 250 lica koja su predala svoje biografije nekom od 17 poslodavaca iz opština Pale, Istocna Ilidža i Istocno Novo Sarajevo, 180 ih se zaposlilo putem konkursa koji su kasnije raspisani.