fbpx

UVJERENjA POLAZNICIMA OBUKE ZA LOKALNE TURISTIČKE VODIČE

BANjALUKA, 4. JULA /SRNA/

– Grad Banjaluka je prva lokalna zajednica u BiH koja je dobila sertifikovane lokalne turističke vodiče, koji su završili obuku po metodologiji Svjetskog udruženja turističkih vodiča.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su grad Banjaluka, Agencija Spektar, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GTZ/ i USAID – “Sida Firma projekat”.

Projekt-konsultant iz Agencije Spektar Siniša Marčić rekao je da se na obuku prijavilo 45 kandidata, od kojih je izabrano 12 najboljih, koji su danas u Administrativnoj službi grada dobili uvjerenja.

On je pojasnio da je obuka izvedena po intenzivnoj metodi, s naglaskom na praktičnu stranu obuke.

“Prvi put u našem gradu imaćemo turističke vodiče koji govore engleski i još jedan od svjetskih jezika, kao što su francuski, španski, njemački ili italijanski”, istakao je Marčić.

Načelnik Odjeljenja za privredu Administrativne službe grada Banjaluka Miloš Komljenović izrazio je uvjerenje da će od obuke i rada turističkih vodiča velike koristi imati grad i njena privreda.

On je naglasio da je grad finansijski i na svaki drugi način pomogao u obuci, te najavio da će Banjaluka u saradnji s Turističkom organizacijom Banjaluka /TOBL/ nastaviti obuku turističkih vodiča, kako bi se ovim mladim ljudima omogućilo dalje usavršavanje.

Direktor TOBL-a Ostoja Barašin izjavio je da Banjaluka ima istinsku potrebu za obučenim turističkim vodičima, jer je godišnje posjeti oko 65.000 turista i četvrtina turističkog prometa Srpske odvija se u gradu na Vrbasu.

On je istakao da će, uz pomoć obučenih lokalnih turističkih vodiča, znatno biti unaprijeđena turistička ponuda grada.