fbpx

Šta vaš govor tijela govori o vama

Jedan od sastavnih dijelova vašeg posla je svakodnevno komuniciranje sa klijentima. Kada je u pitanju radni sastanak, prezentacija ili pregovaranje za sklapanje posla jako je važno da ostavite utisak uvjerljive, sigurne i pristojne osobe dorasle izazovu pred vama.

Da biste ostavili dobar utisak na slušaoce morate znati da će vas vaši sagovornici procjenjivati gledajući pokrete vašeg tijela, očiju, vaše držanje, geste i izraze lica. Uz ove sugestije možete značajno unaprijediti svoj govor tijela i predstaviti se u mnogo boljem svjetlu nego do sada.

Problem 1: Izbjegavanje kontakta očima

Posmatrači će pomisliti: Nemate samopouzdanje, nervozni ste i nespremni.
Rješenje: Tokom prezentacije ili sastanka gledajte publiku u oči umjesto u pomoćni materijal (slajdove, bilješke itd.). Ako je publika brojna pokušajte izabrati neke ljude u raznim dijelovima prostorije i fokusirajte se na njih. Tako će vas doživjeti kao moćnu osobu sa autoritetom.

Problem 2: Vrpoljenje  

Posmatrači će pomisliti: Nervozni ste i nespremni.
Rješenje: Vrpoljenje je proces koji se lako može kontrolisati. Jednostavno recite sebi da se nećete vropljiti i utisak na publiku će se dramatično popraviti.

Problem 3: Ukočeni kao kip    

Posmatrači će pomisliti: Dosadni ste, nefleksibilni i nešarmantni.
Rješenje: Krećite se tokom prezentacije ili pokazujte otvorene dlanove prema slušaocima kada imate riječ ako ste na sastanku. To su univerzalni znakovi opuštenosti i otvorenosti. Pokrete uvijek usmjeravajte prema slušaocima jer time stavljate do znanja da ih doživljavate kao aktivne sudionike u komunikaciji.

Problem 4: Ruke u džepovima

Posmatrači će pomisliti: Ne vladate materijom, nervozni ste i nezainteresovani.
Rješenje: Izvadite ruke iz džepova. Pokušajte da obe ruke držite dalje od džepova. Ako ne možete odoljeti, pokušajte da bar jednu ruku držite van džepa jer će vam služiti za prezentaciju.

Problem 5: Pogrbljenost

Posmatrači će pomisliti: Nemate autoritet i nedostaje vam samopouzdanja.
Rješenje: Ako sjedite podignite ramena, izbacite grudi vani i postavite ruke tako da ih sagovornik vidi. Ako ste u stojećem stavu, postavite stopala u širini ramena i lagano se nagnite naprijed, pozicionirajte glavu i vrat u nivou ispravljene kičme jer ćete tako izgledati mišićavije. Ne naslanjajte se na sto ili govornicu.

Problem 6: Lupkanje prstima i zveckanje novčićima 

Posmatrači će pomisliti: Nervozni ste, nespremni ili nemarni.
Rješenje: Porazgovarajte s poznanikom čije mišljenje cijenite i zamolite ga da vas iskreno kritikuje o ovim gestovima. Kada postanete svjesni svojih pokreta lako ćete ih se riješiti.

Ako želite biti vođa, morate se ponašati, komunicirati sa okolinom i izgledati kao vođa.