fbpx

6 savjeta prije traženja posla

Ne znaš kako se ponašati na razgovoru za posao?

Ništa strašno, jer se čak i najsmirenije osobe mogu zbuniti na razgovoru za posao i tako propustiti da se predstave kako najbolje znaju.

6 savjeta za traženje posla, konkursi za posao

Donosimo vam nekoliko savjeta šta uraditi da to spriječite:

1. Obavite istraživanje

Nemojte se ni početi pripremati za razgovor, a kamoli otići na njega, a da prije toga niste dobro proučili i naučili sve podatke do kojih možete doći vezanih za tu firmu. Pored toga je jako pametno da proučite koja su zaduženja i odgovornosti osobe koja radi na mjestu za koje ste se prijavili.


2. Fokusirajte se na svoje vrline

Na papir napiši sve svoje vrline, a zatim posebno zaokruži one koje bi mogle biti korisne u firmi u koju idete na razgovor. O svakoj od tih vrlina napiši barem jednu rečenicu i dobro ih zapamti. To su rečenice koje će ti pomoći kada na red dođu trik pitanja poput: “Zašto mislite da ste baš vi najbolji kandidat?” ili “Kako vi možete doprinijeti razvoju naše firme?”.

3. Ne tračajte bivše poslodavce

Ne samo što tračanje nije lijepo već vam se nikad ne smije desiti da prethodne poslodavce ‘opanjkavate’. Nikad to nemojte raditi. Prije razgovora za posao unaprijed osmislite šta ćete reći o svom bivšem radnom mjestu i bez obzira na razloge napuštanja bivše firme, potrudite se da se predstavite kao korektna i ozbiljna osoba na čije se povjerenje može računati.

4. ‘Uljepšajte’ svoje mane

Na razgovoru za posao nekad će vas pitati da predstavite svoje mane. Pošto ih svi mi imamo, glupo je da kažete da ih baš vi nemate. Još je gore da ih taksativno navedete jer će prvi dobar utisak na takav način da se pokvari. Zato svoje mane umotajte u prihvatljiviju oblandu tipa “Ne mogu prestati raditi dok sve nije obavljeno” i “Ponekad sam prevelik perfekcionist”. Nevolja sa ovakvim pristupom je u tome što ćete – ukoliko dobijete posao – morati dokazati da ste ono što ste za sebe govorili.

5. Potrudite se da zvučite profesionalno

Poslodavac traži kvalitetnog i pouzdanog saradnika koji ga može predstavljati na najbolji način. Zato na razgovoru nemojte doći sa žvakaćom gumom u ustima, izbjegavajte sleng govor i nepotrebna objašnjenja. Vaš nastup treba da bude koncizan, jasan i nedvosmislen. Ukoliko je potrebno prije razgovora savladajte ključne rečenice s kojima ćete se predstaviti u skladu sa potrebama poslodavca.

6. Budite smireni

Mnogi ljudi imaju strah od nepoznatog što se manifestuje nervozom (znojenje, šetkanje, ubrazan rad srca itd.). To je normalno. Ipak, pokušajte da se pripremite za razgovor tako što ćete na razgovoru sjediti uspravno (kako bi pluća mogla lakše raditi), duboko i sporije disati (smanjuje broj otkucaja srca) i održavanjem kontakta oči u oči. Držite ruke ispred sebe, na vidnom mjestu čime ćete pokazati da ništa ne krijete. Ako osjetite da govorite prebrzo, usporite ritam i tako ćete pokazati samopouzdanje i eleganciju.