fbpx

Šta trebate znati ukoliko tražite posao?

Bez obzira da li po prvi put tražite posao, vraćate se na tržište rada jer ste izgubili posao, tražite bolje uslove rada, izazovi s kojima ćete se suočiti su jako slični. Vaš cilj je da pronađete poziciju koja najbolje odgovara vašim potrebama. Morate biti kvalifikovani i sposobni da se “prodate” kao najbolji prijavljeni kandidat za posao koji vas interesuje. Ovdje ćete pronaći neke savjete koji vam mogu olakšati proces traženja posla.

Zapitajte se: “Ko sam ja?”

Poželjno je da znate ko ste vi zapravo. Prepoznajte svoje vrline i spremite se da ih na najbolji način predstavite poslodavcu.

Svijet se mijenja. Mijenjajte se s njim!

Pratite trendove u zapošljavanju. Preuzmite inicijativu kako bi stekli i održali najbitnija znanja i vještine koje su potrebne poslodavcima.

Naučite već jednom raditi s računarima!

S povećanjem vaše informatičke pismenosti, povećava se i vaša mogućnost da se lakše zaposlite. Poznavanje “Office” paketa danas je eliminatoran preduslov za dobar posao.

Često dograđujte vašu biografiju (CV)

Prilagodite svoju biografiju tako da istakne prednosti koje ćete donijeti na novo radno mjesto. Prikažite znanja i vještine koje najviše odgovaraju potencijalnom poslodavcu. Ako ste nezaposleni pokušajte pronaći volonterski angažman da steknete radno iskustvo.

Dajte sve od sebe!

Traženje posla je skoro cjelodnevni angažman. Posvetite mu se u potpunosti. Greške će vas usporavati i nerijetko izbaciti iz igre za dobar posao. Ako niste sigurni kako tražiti posao pokušajte s kursevima:

http://www.agencijaspektar.com/2015/09/11/kako-uspjesno-traziti-posao/

Organizujte se!

Napravite plan aktivnosti svakog dana. Najbolje je da ga imate u formi pismenog podsjetnika. Morate znati šta ćete svakog dana morati uraditi da ostvarite svoj cilj. Fokusirajte se!

Izgradite mrežu kontakata!

U traženju posla kontakti su izuzetno važni bez obzira da li tražite posao samostalno ili preko agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Ako trenutno radite napravite mrežu unutar svoje firme, posebno esnafske kontakte (iz vaše branše).

Istražujte trendove u zapošljavanju i uspješna preduzeća

Ukoliko je moguće saznajte više o poslovanju kompanija koje vas interesuju. Pratite reginonalne trendove na tržištu rada. Pokušajte predvidjeti koje oblasti će se razvijati kako bi se mogli na vrijeme profilisati za njih.

Razmišljajte pozitivno!

Ugodna ličnost je uvijek poželjna u kompanijama. Pokažite želju da se prilagodite novim uslovima i da radite u timu jer je to od ključne važnosti. Pokažite fleksibilnost! Smisao za humor i pozitivan stav su dodatni plusevi u očima poslodavca.

Pripremite se da se dobro predstavite u razgovoru

Otiđite na intervju sa jasnom predstavom o najboljim osobinama svoje ličnosti. Obucite se konzervativno i uredno. Kada odgovarate na pitanja budite kratki i precizni. Potrudite se da ostavite utisak uspješnosti i pokažite da se identifikujete sa misijom kompanije u kojoj želite da se zaposlite. Ubijedite poslodavca da su vaše vještine izuzetno važne za njegovu firmu. NIKADA ne pominjite negativne stvari. Nakon završetka intervjua obavezno se zahvalite na vremenu i pruženoj šansi.

Zapamtite!

Zakucajte na mnoga vrata. Ako vas odbiju na deset mjesta, pokucajte na jedanaesto! Možda je upravo tamo mjesto za vas!