fbpx

9 malih savjeta za uspješniji razgovor za posao

intervju za posao fotka

1. Provjerite Twitter i Facebook još jednom

Vjerojatno ste napravili ‘dubinsko snimanje’ kompanije prije odlaska na intervju – potrudili ste se postati tvrtkin prijatelj na Facebook ili sljedbenik na Twitteru. Također, provjerili ste što kompanija o vama može doznati putem društvenih mreža. Sad vam još preostaje, prije razgovora za posao, provjeriti najnovije kompanijske obavijesti bilo na njihovim profilima na društvenim mrežama, bilo na njihovoj internetskoj stranici, a sve kako bi na intervjuu ostavili dojam da pratite što se događa s kompanijom. Ostavit ćete dojam zainteresiranosti i informiranosti.

2. ‘Provjerite’ i sebe

Brzi pogled u zrcalo može vas spasiti od situacije u kojoj vam je ostalo ručka među zubima, otkopčan vam je gumb, razmazala se maskara na lijevom oku i slično. U nervozi pripreme za sastanak možda ste previdjeli neki detalj, koji nije ključan za dobivanje posla, ali omogućuje ostavljanje boljeg ukupnog dojma.

3. Poštujte recepciju/tajnicu

Recepcija, odnosno osoba koja sjedi na ulazu u poslovnu zgradu ili ured možda nije na tom mjestu samo iz sigurnosnih i praktičnih razloga. Možda također prikuplja dojam o vama kao kandidatu za posao. Na taj način pokazujete poštovanje prema cijeloj kompaniji i svim njezinim dijelovima – dakle završite razgovore na mobitelu prije nego dođete do prijema, a obavezno isključite i zvuk.

4. Ostavite vremena za mjesto na koje i ‘kralj ide sam’

Nervoza je prvo što vam padne napamet kada pomislite na razgovor za posao. Pobrinite se da na intervju dođete dovoljno rano kako bi mogli skoknuti do mjesta na koje i kralj ide sam, a ne u pola razgovora se početi migoljiti na stolcu i čeznutljivo gledati prema vratima.

5. ‘Snimite’ konkurenciju

Budite svjesni ljudi oko vas od trenutka kada zakoračite u sjedište kompanije. Tko su drugi kandidati, kako su odjeveni, jesu li nervozni, jesu li mlaži ili stariji od vas – iskoristite sve što možete u svoju korist. Primjerice, ukoliko vidite da je većina kandidata starija od vas, pa vjerojatno imaju više iskustva, potrudite se naglasiti kako vaša mladost donosi i svježe ideje i nov način razmišljanja.

6. Informacije o radnoj okolini

Provjerite kako izgleda radno okruženje, što piše na oglasnoj ploči, postoji li cijeće na stolovima i slike djece, jesu li na zidovima fotografije s team buildinga, motivacijske poruke ili izvještaji o prodaji. Na taj ćete način znati prilagoditi i svoje izjave korporativnoj kulturi kompanije – ima li prostora za ležerniji small talk prije prelaska na ozbiljna pitanja ili vam je pametnije u uvodnom dijelu razgovora reći kako podaci o prodaji pokazuju velik rast u posljednja tri mjeseca.

7. Budite spremni one sekunde kad intervju počne

Mnogi kandidati se opuste tek nakon nekoliko minuta razgovora kada je osoba s druge strane stola već stekla prvi dojam. Uživite se u razgovor i prije nego li uđete u ured osobe koja je zadužena za nova zaposlenja, prve minute intervjua su jako dragocjene.

8. Organizirajte svoj veliki ulazak

Svjesni ste da od onog trenutka kada uđete u čekaonicu, ispitivač vas može u bilo kojem trenutku pozvati. Zato budite spremni – imajte u rukama sve što vam treba – nemojte kada vas pozovu s poda skupljati torbu, papire, tražiti svoj kaput ili mapu u kojoj ste primjerice donijeli svoje radove. Uz to, osigurajte da odmah imate slobodnu ruku koju ćete pružiti ispitivaču u znak pozdrava. I zapamtite – stisak ruke mora biti čvrst, no nema potrebe da ispitivaču slomite prste.

9. Iskren smješak

Naravno da je potrebno nasmješiti se dok se predstavljate, nikome nije ugodno rukovati se s mrgudom. No, nervoza može na vašem licu ‘namjestiti’ i usliljen smješak ili neki neobičan grč za koji će rijetki pomisliti da je oduševljen izraz lica zbog upoznavanja potencijalno novog šefa.

Izvor: LiderMedia