fbpx

Hrvatskoj i Crnoj Gori nedostaje radne snage

Iako sezonski poslovi u susjednim zemljama izgledaju kao dobra prilika za radnike iz BiH, koji imaju najnižu platu u region, oni nisu zainteresovani. Kako je za naš portal rekao Miroslav Vukajlović – vlasnik Agencije za posredovanje u zapošljavanju Spektar iz Banjaluke manjak radnika je u mnogim branšama, pa građevinarstvo ne predstavlja izuzetak kako kod nas, tako i u susjednoj Hrvatskoj. 

Slični su uzroci ove pojave, mali broj srednjoškolaca u regionu upisuje građevinska zanimanja, pa privreda nema odakle da angažuje potrebne kadrovske resurse. Mi smo najbliži Hrvatskoj pa otud i očekivanje da će ovdje pronaći odgovor na svoje potrebe. Moje mišljenje je da se to neće desiti, Hrvatska će građevinske radnike morati potražiti u negdje drugdje, ovdje više nema slobodnih nezaposlenih građevinskih radnika, oni su otišli na rad u evropske zemlje pretežno u Sloveniju i Njemačku, a nešto manje Češku, Slovačku, Poljsku”, kaže Vukajlović.

Razlog odlaska u ove zemlje susasvim logični-  bolji uslovi i više plate.

Što se tiče Crne Gore, naš sagovornik kaže da je situacija slična, ako ne i lošija nego u Hrvatskoj.

Manje su plate, loša su iskustva građevinskih radnika sa tim prostorom, ukupno, šanse da privole nekoga da dođe na rad u Crnu Goru su postale minimalne. Podaci inače govore da će mnoge evropske države, prije svega siromašne, sve teže privlačiti kvalitetenu radnu snagu u građevinarstvu, jer neće biti platežno konkurentni. Na kraju su najveći gubitnici korisnici krajnjih usluga, imaće mnogo lošiji kvalitet građevinskih usluga”, pojašnjava Vukajlović.

 

Cijeli članak pročitajte na : http://www.6yka.com/novost/127434/donosimo-i-visinu-plata-hrvatskoj-i-crnoj-gori-nedostaje-radne-snage