fbpx

Kako NE TREBA da izgleda vaš CV

Znanja i vještine koje, kao kandidat, posjedujete su svakako presudni parametri kada je u pitanju zapošljavanje, ali da biste uopšte došli u priliku da ih pokažete, ipak je jako važno kako ćete se predstaviti u radnoj biografiji (CV). Adekvatnim pisanjem CV-ja, i isticanjem odgovarajućih segmenata, svakako ćete sebi povećati šansu da zapadnete za oko poslodavcu, ali isto tako, ukoliko svoju biografiju ne formulišete na pravi način, može se desiti da sami sebe eliminišete u startu, iako možda imate sve kvalitete potrebne za određenu radnu poziciju.

Evo najčešćih grešaka koje poslodavci prepoznaju prilikom čitanja CV-ja:

Pravopisne greške

Ako vam je radna biografija prepuna pravopisnih grešaka, to je jasan signal da njenom pisanju i kontrolisanju niste posvetili dovoljno vremena. To bi mogao biti signal da niste dovoljno posvećeni onome što vam je cilj, a to je osobina koju većina poslodavaca ne bi želela da vidi kod svog radnika.

CV koji nije prilagođen određenom oglasu

Istraživanja pokazuju da HR menadžeri svakom CV-ju, prilikom prvog kruga, posvećuju svega tridesetak sekundi. Ako niste vašu biografiju prilagodili određenom oglasu i jasno niste istakli znanja i vještine koje su potrebne baš za to radno mjesto na koje se prijavljujete, onda ste šanse da prođete u naredni krug sveli na minimum.

COPY/PASTE CV

Različite verzije šablona koje nalazite na internetu mogu biti polazna osnova za pravljenje vašeg CV-ja, ali pogrešno je kopirati cijeli dokument. Naime, HR menadžeri pregledaju hiljade CV-ja i velika je verovatnoća da će primijetiti identične biografije. To vas obilježava kao kandidata koji je lijen ili nedovoljno kreativan.

Pogrešni podaci

Ako ste vi idealan kandidat za određeno radno mjesto, posedujete sve neophodne kvalitete, dobro ste ih istakli u CV-ju, ni onda posao nije gotov. Dobro provjerite da li ste ostavili tačne podatke (e-mail, telefon…). Sav trud pada u vodu, ako poslodavac ne može da vas kontaktira, jer ste ostavili pogrešne podatke, pa ih zato dobro prekontrolišite nakon što sastavite CV.

Izvor: Infostud