fbpx

Naši radnici UHLJEBLJENJE sve češće nalaze u zemljama Bliskog istoka

Pored Slovenije i Njemačke, država u koje građani BiH u potrazi za zaposlenjem najmasovnije odlaze, naši radnici u sve većoj mjeri uhljebljenje nalaze i u zemljama Bliskog istoka.

Naime, u posljednje vrijeme su sve češći oglasi u kojima su poslodavci sa ovog područja zainteresovani za radnu snagu iz BiH, a uglavnom je riječ o uslužnim djelatnostima, odnosno ugostiteljstvu, turizmu, hotelijerstvu. Tu su i građevinski radnici, razni monteri, stjuardese, pomoćni personal u avio industriji.

Tako je luksuzni lanac hotela „Wyndham“ nedavno oglasio da u BiH traži osoblje za rad u Kataru, a traže se radnici na šest pozicija.

Ovaj oglas je raspisan samo nekoliko dana nakon što je luksuzni i svjetski poznati lanac hotela „Ritz Carlton“ raspisao oglas takođe za rad u Dohi, u kojem traži državljane BiH za rad na 12 pozicija.

Takođe, aviokompanija „Saudi Arabian Airlines“ je, od početka godine, već nekoliko puta raspisivala konkurs za zaposlenje osoblja iz BiH, a početkom septembra to je uradila i jedna od najboljih aviokompanija u svijetu “ Qatar Airways”.

U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju, kažu da smo mi mala zemlja ograničenog radnog potencijala, ali da je, globalno, sve veća ponuda radnih mjesta u odnosu na ponudu radne snage.

– Ponuda i potražnja sve više mijenjaju uloge. Sve je manje odgovarajuće radne snage, pa se između ostalog i ovo tržište rada „provjerava“ u smislu eventualnog pronalaska adekvatnih saradnika – kaže direktor banjalučke agencije „Spektar“ Miroslav Vukajlović.

Dodaje da su, u potrazi za radnicima, na ove prostore prvi pohrlili poslodavci koji nemaju barijera da brzo angažuju našu radnu snagu.

–  Ovdje mislim na barijere za izdavanje radnih i boravišnih dozvola, a prije svega riječ je o poslodavcima iz Slovenije, Njemačke, sa Bliskog Istoka, te kompanije koje svoje usluge pružaju istovremeno u raznim zemljama, a to su poslovi na kruzerima, naftnim platformama, u projektima koji se bave ekologijom – ističe Vukajlović.

Domaće tržište pred kolapsom

U Agenciji Spektar upozoravaju da je naše tržište rada pred potpunim kolapsom.

– Posljedica nebavljenja tržištem rada na stručan i sistematičan način ogleda se u masovnom odlasku radne snage, velikom procentu rada na crno, lošoj strukturi dugoročno nezaposlenih osoba, nedostatku traženih kompetencija, niskom motivisanošću za radom. Mislim da nema gore stvari za poslodavca, od one kada vam neko nudi posao, odnosno novac, a vi ne možete da ga uzmete, jer nemate radnu snagu i kapacitete za tako nešto. Toga će biti sve više u bliskoj budućnosti – upozorava direktor ove agencije Miroslav Vukajlović.

Izvor: Srpskainfo