fbpx

Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

Da li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite” prema potrebama poslodavca?

Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.

Related image

 

ŠEST KORAKA DO ADEKVATNE BIOGRAFIJE:

Napravite što opširniju biografiju

U jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumijeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti Vaša polazna tačka i ova verzija Vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.

Analizirajte oglas za posao / odredite ključne riječi

Kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahtjeve i provjerite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne riječi iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih riječi u svoju biografiju, ali nemojte pretjerivati u tome.

Modifikujte biografiju prema poziciji / kompaniji/ industriji

Istražite sve o poslodavcu kako biste sakupili što više informacija o tome kakvog kandidata traže. Nije svejedno da li se prijavljujete za posao u građevinskoj ili marketinškoj firmi ili na menadžersku ili ulaznu poziciju. Imajući u vidu sve informacije koje prikupite o poziciji, kompaniji i industriji u kojoj želite da se zaposlite, pokušajte svojoj biografiji dati odgovarajući “ton”.

Uporedite svoju biografiju sa oglasom

Kada pred sobom imate preliminarnu biografiju, uporedite je sa oglasom kako biste proverili da li biste vi, iz ugla poslodavca koji je raspisao konkurs, bili zainteresovani da upoznate osobu čiji je to CV. Kako je veoma teško biti objektivan kada se radi o vašoj biografiji, bilo bi dobro da zamolite prijatelja ili člana porodice da vam u tome pomogne.

Obratite pažnju na vizuelni doživljaj biografije

Standardni izgled biografije, crni font na belom papiru, u današnje vreme nije dovoljno dobar. U velikom broju prijava koje pristižu poslodavcu bitno je i vizuelno se istaći, sa 2-3 blage nijanse boja koje “osvježavaju” čitanje CV-ja. Bitno je, takođe, da se ne preteruje sa uljepšavanjem jer nikako ne želite da efekat vizuelnog utiska nadjača sardžajni/informativni deo.

Naravno, pri slanju prijave, ne zaboravite da pošaljete i prilagođeno propratno pismo.

 

Izvor: Infostud