fbpx

PROMJENE NA TRŽIŠTU RADA U BIH: Ovo su sada najtraženija zanimanja u našoj zemlji!

Nekad su najtraženiji bili administrativni radnici, ekonomisti, a sada se na listi najtraženijih zanimanja na vodećim mjestima nalaze zanatlije i radnici iz realnog sektora. Odliv radne snage takođe je uticao na najtraženija zanimanja u BiH.

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije Spektar kaže da njihova agencija najlakše pronalazi posao radnicima koji su izarazili želju za obavljanjem poslova u prodaji, administraciji, finansijama, proizvodnji, KV radnicima, inženjerima informatike, mašinstva, elektrotehnike,.., različitim IT stručnjacima, menadžerima svih nivoa, radnicima za call centre, pomoćnim radnicima.

On dodaje da je dosta novih detalja na tržištu rada u odnosu na prethodne godine.

Miroslav Vukajlović

“U ponudi su novi poslovi koji do sada nisu postojali, sve manji broj lica traži posao na našem tržištu rada, a ukupan kvalitet radne snage se smanjuje iz dana u dan. Kao posljedicu imamo skuplju radnu snagu u odnosu na prethodne godine, povećane troškove pridobijanja, uvođenja i osposobljavanja novih radnika. Dodatni problem koji smanjuje konkurentnost organizacija, odnosno sposobnost efikasnijeg poslovanja, predstavlja i neadekvatno upravljačko znanje najvišeg menadžmenta”, ističe Vukajlović.

Miroslav kaže da bez obzira što tržište rada nije pokazivalo interese za mnogim zanimanjima, nikome nije smetalo da nastavi praksu izbacivanja na tržište onih koji objektivno dugo neće naći posao u struci.

“Najmanje interesa i dalje imamo za socijalnim i prosvjetnim radnicima, inženjerima poljoprivrede, šumarstva, psiholozima, sociolozima, saobraćajnim inženjerima, ekolozima, arhitektima, komunikolozima, bibliotekarima, daktilografima, geometrima, laborantima, hemijskim tehničarima”, kaže naš sagovornik.

Miroslav ističe da u privatnom sektoru gdje Agencija Spektar djeluje najlakše do posla dolaze radnici koji pokažu ozbiljnu motivaciju i želju za radom, koju u današnje vrijeme sve rjeđe srećemo kod kandidata u razgovorima za posao.

“Pored motivacije, potrebno je da kandidati imaju tražena znanja i iskustva iz konkursa, kao i dodatna znanja, vještine i kompetencije koje se mogu povezati sa budućim aktivnostima na radnom mjestu. Ne treba zaboraviti važnost poznavanja tehnika traženja posla. Podrazumjeva dobru individualnu pripremu, prepoznavanje potencijalno dobrih poslodavaca, sposobnost kvalitetnog predstavljanja, pregovaranja i dogovaranja uslova rada”, ističe Miroslav i dodaje da ako želimo trajno zaposlenje, bez obzira na uslove i okruženje, moramo se prilagođavati tržišnim trendovima, jer konstantne promjene koje uzrokuju veće ili manje potrebe za određenim znanjima ili profilima radnika, traže po potrebi i sposobnost prilagođavanja drugim poslovima.

Erna Saljević, marketing i PR menadžer na portalu Posao.ba kaže da su kategorije u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija bile komercijala-prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Najtraženija zanimanja u 2018. i prvom kvartalu 2019. godine su: trgovac/prodavač, konobar, građevinski radnici, radnik u proizvodnji, call-agent (agent u pozivnom centru), komercijalista i unapređivač prodaje, vozač, programer/Software developer, kuhar i električar.

“U odnosu na prošlu godinu (2017.) došlo je do promjene na 2. i 3. Mjestu gdje se sada nalaze zanimanja konobar i građevinski radnik a prošle godine nalazila su se zanimanja call-agent i komercijalista/unapređivač prodaje. Također, na 4 mjestu ove godine nalazi se zanimanje radnik u proizvodnji dok je na istom mjestu prošle godine bilo zanimanje vozač. Bitno je napomenuti da su zanimanja call-agent, komercijalista, softwer-developera, vozač i dalje veoma tražena te se njihov udio u odnosu na ukupan broj oglasa i povećao ali su ipak na listi najtraženijih zanimanja prestigla druga zanimanja, i to najvjerovatnije zbog uticaja potražnje za radnicima iz inostranstva”, rekla je za BUKU Erna Saljević.

Ona kaže  da prije deset godina velika potražnja na domaćem tržištu rada bila je, između ostalog, za službencima različitih profila, dok poslodavci danas uglavnom traže zanatlije i radnike u realnom sektoru.

“Zanimljivo je da naši ljudi imaju najveći interes za rad u kategorijama Administrativne i slične usluge, Arhitektonske usluge, Pravo, Bankarstvo, Ekonomija i finansije a najmanji interes za rad u kategorijama: Ugostiteljstvo, Proizvodnja , Građevinarstvo, Zaštitarske usluge, Ljepota I zdravlje, što su većinski i deficitarna zanimanja u našoh zemlji. Analiza portala Posao.ba pokazuje da su u 2008. najtraženija zanimanja bila u prodaji, ugostiteljstvu i administraciji, dok je u poslednjim godinama najveća ponuda vladala za radnicima u prodaji, proizvodnji i građevinarstvu”, ističe Erna.

Naša sagovornica kaže da prije deset godina među najtraženijim zanimanjima bili su i komercijalisti, diplomirani ekonomisti, računovođe, kreditni službenici, administrativni i radnici u državnoj službi, a u 2018. vozači, kuvari, električari.

“Dakle, kako su tokom protekle decenije prolazile godine, potražnja za službenicima se smanjivala, dok je u sve većoj mjeri rastao interes poslodavaca za zanatlijama i radnicima iz realnog sektora. Potražnja za našim radnicima u inostranstvu je značajno doprinijela pomenutim promjenama na tržištu rada, jer su radnici u proizvodnji i u građevinarstvu među najtraženijima kada je riječ o potražnji iz inostranstva, pa tako oni trenutno i najlakše pronalaze zaposlenje. Takođe, proizvodnja i građevinarstvo, koji spadaju u sekundarne privredne djelatnosti, u posljednjih 10 godina su doživjeli rast, pa se samim tim pojavila i veća potražnja za radnicima, dok su tercijalne djelatnosti kao što su trgovina i ugostiteljstvo i dalje značajno zastupljeni”, kaže Erna.

Dodaje da trgovina još uvijke dominira kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta.

“Svakako treba pomenuti i neka zanimanja koja su takođe na listi najtraženijih u posljednjih deset godina, kao što su zanimanja u IT I sektoru izvozno orjentisanih poslovnih usluga (BPO). Treba naglasiti i rezultate našeg poslednjeg istraživanja, a to je da je potražnja za našim radnicima u inostranstvu, posebice Njemačkoj porasla za čak 84%. Radnici iz BiH najviše se prijavljuju na oglase u kategorijama eleketrotehnika i mašinstvo (27%), Turizam i ugostiteljstvo (22%), Komercijala – prodaja (11%), Građevinarstvo (9%), Transport (7%), Zdravstvo (6%) i Zanatske usluge (5%)”, ističe ona.

Dodaje da je ovo istraživanje pokazalo da je  čak 75% građana BiH, bez obzira na status zaposlenosti, godine i stepen obrazovanja spremno je raditi u inostranstvu. Analiza rezultata pokazuje da je većina ispitanika spremna na rad u inostranstvu bez obzira na zanimanje, gdje se izdvajaju osobe zanimanja I područja: Mediji i informacije; Digitalizacija, analitika i automatizacija; Marketing, oglašavanje i komunikacije; Fizički poslovi , Proizvodnja; Nabavka, logistika i skladištenje; u kojima je procenat ispitanika koji su spremni za rad u inostranstvu veći od 80%.

TOP 10 NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA (Posao.ba)
1. Trgovac/prodavač
2. Konobar
3. Građevinski radnici
4. Radnik u proizvodnji
5. Call-agent (agent u pozivnom centru)
6. Komercijalista i unapređivač prodaje
7. Vozač
8. Programer/Software developer
9. Kuhar
10. Električar

Izvor: Maja Isović Dobrijević, BUKA Magazin