fbpx

Prijeti paraliza tržišta rada, otežano poslovanje i novo zapošljavanje

Prema najnovijim informacijama koje dobijamo iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Feredacije BiH, ukupan broj oboljelih i onih koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom raste iz dana u dan, broji se u hiljadama.

U Agenciji Spektar ističu kako je vidljiv trend smanjenja ukupnih aktivnosti na tržištu rada, pogotovo u posljednjih mjesec dana.

„Ako se ovaj trend nastavi, prijeti nam paraliza tržišta rada. Poslodavci, oni rijetki koji imaju potrebe za novim zapošljavanjem, neće imati više koga da zaposle, sve je manje lica koja se prijavljuju na konkurse.
Istovremeno, veliki je broj zaraženih radnika, kao i onih koji su u izolaciji. Sve to otežava i onako otežane poslovne aktivnosti privrednih subjekata.
Pogoršana  epidemiološka situacija uzrokovala je najnovijim mjerama koje su direktno pogodile pojedine privredne grane i kao posljedicu gotovo izvjesno ostavljaju veliki broj radnika bez posla. 

Ostaje nada da će se situacija popraviti u skorije vrijeme, smanjiti broj ukupno zaraženih i izoliranih osoba, jer ako se to ne desi, upitno je funkcionisanje cijelog sistema, ne samo tržišta rada“.

Izvor Agencija Spektar