fbpx

Ego već vodi mnoge organizacije u propast

Da li navike, stavovi i radnje koje su do juče donosile benefite i poslovne rezultate, mogu postati izvor problema i nestajanja? Odnos prema drugima sa manjkom poštovanja, zakomplikovao je život i budućnost mnogih organizacija i poslovnih subjekata.

Kako je na tržištu rada sve manje lica koja traže posao ili promjenu zaposlenja, a s druge strane, sve veći broj poslodavaca i organizacija traži saradnike za popunu otvorenih radnih mjesta, krajnje je vrijeme da se započne sa radom na sebi, problem sagleda drugim očima. 

EGO SLIKA, FOTOGRAFIJA, neznase.ba
Izvor fotografije: neznase.ba

Budućnost tržišta rada rezervisana je za one poslodavce i organizacije koji pokažu i dokažu profesionalnost u poslu s jedne, odnosno empatiju prema saradnicima sa druge strane. Najlakši put ka tome je preispitivanje i poboljšavanje postojećeg načina rada i organizovanja, odnosno podizanje kvaliteta onoga šta zovemo upravljanje ljudskim resursima.

Čim prestanemo da se pretvaramo i lažemo sebe da će nastavak postojećeg neadekvatnog načina rada donijeti izvjesnu budućnost, privući ćemo u organizaciju one koje tražimo.

Spuštanjem ega, umjesto preživljavanja i propadanja, možda ćemo započeti ponovo da živimo!

Autor: Miroslav Vukajlović direktor agencije Spektar